Viaplay-dokumentti “Sami Jauhojärvi - ihan tavallinen olympiavoittaja” maalaa rehellisen kuvan elämästä urheilu-uran jälkeen

26 lokakuuta 2023 - Viimeksi päivitetty 25 huhtikuuta 2024

 

“Sami Jauhojärvi - ihan tavallinen olympiavoittaja” on uusi Viaplay-dokumentti koko kansan rakastamasta “Mustista”. Sami Jauhojärvi saavutti urallaan mm. maastohiihdon olympiakultaa ja hänet on valittu vuoden urheilijaksi, mutta miten menestys näkyy “Mustin” elämässä urheilu-uran jälkeen, ja millaisia haasteita siirtyminen huippu-urheilijasta tavalliseksi perheenisäksi toi? Näihin kysymyksiin Jauhojärvi vastaa dokumentissa, joka saa ensi-iltansa Viaplayssa perjantaina 3.11. Katso traileri

Sami Jauhojärvi saavutti urallaan menestystä ja mitaleita mm. Liberecin ja Lahden MM-kisoissa. Täysosuma tuli Sotšin olympialaisista 2014, kun Jauhojärvi voitti kultaa Iivo Niskasen kanssa perinteisen parisprintissä, ja parivaljakko valittiin vuoden urheilijoiksi seuraavan vuoden tammikuussa. Urheilu-uransa Jauhojärvi lopetti vuonna 2017.  

Viaplay-dokumentti “Sami Jauhojärvi - ihan tavallinen olympiavoittaja” valottaa lopettamispäätöksen jälkeistä aikaa ja sitä, miten valtava muutos sillä oli Jauhojärven arkeen. Huippu-urheilijan elämän kurinalaisuus käy katsojille selväksi, kun Jauhojärvi kuvailee viimeisten kisojen jälkeistä iltapalaa, jolla ensimmäistä kertaa vuosiin ei tarvinnut miettiä kaloreita tai ravintoaineita, vaan sai syödä ihan tavallista jogurttia ja lakkahilloa.  

“Oli selvää, että jossakin vaiheessa kun ura loppuu, urheilijan itsekkyydestä on luovuttava. Meillä oli kaksi lasta ja perhesyyt olivat yksi syy lopettamiseen. Mutta suurin syy oli se, että olin väsynyt olemaan väsynyt,” Jauhojärvi tiivistää lopettamispäätöksensä. “Viimeinen sinetti tuli Lahden MM-kisoissa 15 kilometrillä, jossa kävi selväksi, etten ollut enää taistelemassa henkilökohtaisista mitaleista tai mestaruuksista”, Jauhojärvi jatkaa. 

Dokumentin keskiössä on matka suorituskeskeisyydestä armollisuuteen itseään kohtaan ja muiden tarpeiden huomioimiseen. “Ei tarvinnut enää miettiä, pystyykö kroppani suorittamaan 100-prosenttisesti, 60 prosenttiakin riittää. Sillä pärjää ihan hyvin normaalielämässä,” Jauhojärvi toteaa.  

Jauhojärvi kertoo dokumentissa myös uransa tähtihetkistä ja esittelee palkintonsa, jotka hän on tunnusomaiseen vaatimattomaan tyyliinsä siivonnut autotallin perukoille. Aarteiden joukosta löytyy myös yksi naisten kilpailun palkinto, jonka taustat hän avaa dokumentissa. Tutustumme paremmin myös Mustin musiikkimakuun ja kuulemme hiihtotähden laulutaitoja - minkäs muunkaan kun Scooterin siivittämänä. 

Aktiiviuran päättymisen jälkeenkin urheilulla on Jauhojärvelle suuri merkitys. Omaa aikaa mies käy kiireisen perhe-elämän keskellä hakemassa juoksupolulta. Tulevaisuudessa valmentaminen on myös jotakin sellaista, mihin Jauhojärvi haluaa täysillä panostaa. Sen aika ei vain ole vielä - nyt keskitytään perheeseen.  

“Dokumentissa pääsemme näkemään Mustista sellaisia puolia, jotka eivät ole hiihtolähetyksiä seuranneille vielä näkyneet. Kuvausryhmä pääsi mukaan muun muassa kalastus- ja metsästysreissuille, joista saaliiksi saatiin muutakin kun vain hyviä tarinoita”, dokumentin tuottaja Suvi Hakkarainen paljastaa. 

“Sami Jauhojärvi - ihan tavallinen olympiavoittaja” saa ensi-iltansa Viaplay-palvelussa perjantaina 3.11. Puolituntinen dokumentti on katsottavissa palvelussa yksinoikeudella.  

Viaplay näyttää Suomessa ainoana palveluntarjoajana kaikki maastohiihdon maailmancup-kisat. Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup käynnistyy Rukalta 24.11. Maailmancup-kisojen lisäksi Viaplay Talveen sisältyy yli 30 kotimaan kilpailua. Yhteensä luvassa on massiiviset 456 kilpailua ja 623 lähetystä, joista 602 suomeksi selostettuna. Sami Jauhojärvi toimii asiantuntijana Viaplay Talvi -lähetyksissä. 

 

 

Klipit ja kuvat liitteenä. Lisätietoja ja materiaalipyynnöt:

Erika Miramo, Head of Marketing & PR, Viaplay Group
erika.miramo@viaplaygroup.com

 

Tuoreimmat uutiset