Valioliigan suomalaiset – tähtipelaajien tarinat ennennäkemättömien arkistomateriaalien kera

24 marraskuuta 2023 - Viimeksi päivitetty 29 toukokuuta 2024

Viaplayn uusin dokumenttituotanto sukeltaa Valioliigan suomalaistähtien tarinoihin. Ääneen pääsee jokaisessa jaksossa yksi pelaaja, jonka uraan Valioliiga-kentillä tutustutaan heidän itsensä kertomana ja arkistomateriaalien siivittäminä. Kuusiosaisessa sarjassa pääosissa ovat Antti Niemi, Teemu Tainio, Jussi Jääskeläinen, Teemu Pukki, Aki Riihilahti ja Jonatan Johansson. Ensimmäinen jakso on katsottavissa Viaplayssa yksinoikeudella perjantaina 24.11. alkaen ja uudet jaksot ilmestyvät aina perjantaisin. Katso traileri sarjasta.  

Tänään ensi-iltansa Viaplayssa saava Valioliigan suomalaiset -sarja tarjoaa maailman kovimmassa futissarjassa pelanneiden suomalaispelaajien tarinat ennennäkemättömän arkistomateriaalin kera. Luvassa harvinaista silmäkarkkia nostalgiannälkäisille. Ensimmäisessä jaksossa pääroolissa on 143 ottelua Valioliigassa pelannut maalivahti Antti Niemi. 

Antti Niemi pelasi Valioliigassa kuusi kautta Southamptonin ja Fulhamin maalilla. Valioliigaotteluita kertyi yhteensä 143, mikä on neljänneksi eniten kaikista suomalaispelaajista. Sarjan ensimmäisessä jaksossa Niemi kertoo mm. valioliigauransa alusta, vuonna 2003 pelaamastaan FA Cupin finaalista sekä siitä miten erilaista peli ja harjoittelu vuosituhannen alussa oli. Kuulemme myös parhaita muistoja maailman kärkinimistä, joita vastaan Niemi on pelannut. 

”Sinä päivänä kun tein sopimuksen Southamptoniin, Manchester United oli soittanut, että olenko vielä vapailla markkinoilla. Sopimus oli juuri allekirjoitettu, mutta ei kyllä harmittanut – sitä ei vain ollut sillä kertaa tarkoitettu”, Antti Niemi kertoo.  

”Mitkä on kertoimet sille, että poika Oulusta, jääkiekkokaupungista, ilman maalivahtivalmennusta ennen kun on parikymppinen, pelaa tuossa sarjassa ja pelaa vielä ihan ok – en kai voi olla muuta kuin ihan tyytyväinen”, Niemi summaa uraansa.  

Toisessa jaksossa pääosassa on 88 valioliigapeliä pelannut Teemu Tainio. ”Tornion Terrieri” aloitti valioliigauransa suosikkiseurassaan Tottenhamissa, vaikka muitakin ottajia olisi ollut.  

"Jos Torniossa 10-vuotiaana on alkanut seuraamaan valioliigaseuraa ja sitten yhtäkkiä pelaakin siellä, kyllä siinä moni asia pitää loksahtaa kohdilleen, että se on mahdollista”, Tainio kuvaa uransa alkua.  

Tainio on edelleen ainoa suomalaispelaaja, joka on päässyt pelaamaan legendaarisissa Pohjois-Lontoon derbyissä. Yhteensä derbyjä kertyi uran varrelle kuusi. 

”Derbyistä puhuttiin monta viikkoa ennen pelejä. Niin tärkeitä ne olivat kannattajille. Vieläkin kun menen Lontooseen niin se yksi peli, jonka fanit muistavat, on kun voitimme Arsenalin 5– 0 liigacupin välierässä. Ne olivat kovia pelejä. Vieläkin on silmäkulmassa muistutus Sol Campbellin kyynärpään kovuudesta”, Tainio muistelee. 

”Jussi Jääskeläisen kaksi torjuttua rankkaria samassa ottelussa, Antti Niemen triplatorjunta Arsenalia vastaan, Teemu Pukin hattutemppu ja Teemu Tainion verinen silmäkulma. Tämä ohjelmasarja palauttaa mieliin ikimuistoisimpia suomalaissuorituksia Valioliigassa. Mukana on harvoin nähtyä ja myös ennennäkemätöntä kuvamateriaalia. Luvassa on nostalgista jalkapalloviihdettä puhtaimmillaan. Upeita muistoja, hienoja torjuntoja ja kuuluisia maaleja!” lupaa Viaplayn jalkapallotuottaja Antti Salo.  

  

Jaksot katsottavissa Viaplayssa:  

  • Jakso 1: 24.11. Antti Niemi 
  • Jakso 2: 1.12. Teemu Tainio 
  • Jakso 3: 8.12. Jussi Jääskeläinen 
  • Jakso 4: 15.12. Teemu Pukki 
  • Jakso 5: 22.12. Aki Riihilahti 
  • Jakso 6: 29.12. Jonatan Johansson  

 

 

Lisätietoja ja esikatselupyynnöt: 

Erika Miramo, Head of Marketing & PR, Viaplay Group 
Erika.miramo@viaplaygroup.com 
 

Tuoreimmat uutiset