Sydämentykytyksiä, Muppet-showta ja ilmaveivejä - Leijonavalmentajat Jalonen ja Westerlund avaavat maajoukkueen saloja Viaplayn uudessa juttusarjassa

25 huhtikuuta 2024 - Viimeksi päivitetty 26 toukokuuta 2024

Aitiopaikalta Suomen maajoukkueen huiman menestyksen, mutta myös vaikeudet, nähneet päävalmentajat Jukka Jalonen ja Erkka Westerlund kertovat Viaplayn uudessa juttusarjassa näkemyksiään valmennusaikojensa puheenaiheista. 13-osaisessa ”Leijonavalmentajat Jalonen & Westerlund” -sarjassa valmentajat kertovat omin sanoin näkemyksiään ajoiltaan maajoukkueessa. Sarja on katsottavissa Viaplayssa. Katso traileri.

Luvassa on täysin ennennäkemätöntä materiaalia, kun kaksi Suomen maajoukkueen menestysvalmentajaa, Jukka Jalonen ja Erkka Westerlund, pureutuu MM-kisojen maailmaan ja valottaa, mitä leijonajoukkueen kulisseissa on tapahtunut. Tarkastelussa arvovaltaisen silmäparin voimin ovat mm. NHL-vahvistusten merkitys, minkälainen ihannepelaaja on valmentajan näkökulmasta sekä median luomat paineet maajoukkueen ympärillä. Kuulemme myös valmentajien tärkeimpiä muistoja vuosien varrelta, joista yhtenä esimerkkinä 2011 mestaruuskeväänä ilmiöksi noussut Mikael Granlundin ilmaveivi.

”Suu auki vieläkin, kun sen näkee. Kun miettii sitä tilannetta, siinä oli, jos nyt muistan oikein, neljä, tai ainakin kolme venäläistä ja maalivahti aika pirun lähellä. Siinä ei todellakaan ole tilaa, eikä aikaa tehdä sitä taikatemppua”, Jukka Jalonen muistelee lopulta Suomen historian toiseen MM-kultaan avittanutta tilannetta välierästä.

”Kyl se oli sitä aikaa just, kun alkoi lähestyminen, mentaliteetti muuttumaan siitä puolustamisesta hyökkäyspeliin. Ja hyökkäyspeli on luovaa peliä. Siihen, et miten me saadaan yksilön parhaat vahvuudet näkyviin siellä kentällä”, pohtii maajoukkueen entinen päävalmentaja Erkka Westerlund, joka näki maalissa koko suomalaista kiekkoa kehittäneitä puolia.

Maajoukkueen ympärillä pyörivästä mediamylläkästä menestysvalmentajilla on molemmilla sanottavansa. Erkka Westerlundilla paineet tuntuivat ennen ensimmäisiä MM-kisoja päävalmentajana jo leirityksen aikaan keväällä 2005.

”Me tehtiin sen neljän viikon jälkeen mulle Firstbeat-mittaus. Lääkäri sano, et sä oot ihan loppu. Hei, sä oot sydänhalvauskunnossa. Ja me oltiin lähdössä kisoihin! Kun valmentajan pitäisi olla parhaimmillaan ja energinen, ihan täynnä virtaa. Noiden asioiden kanssa vaan pitää oppia elämään ja pistämään ne omaan arvoonsa, vaikka siinä pyörisi mimmoinen Muppet-show ympärillä”, Westerlund kuvailee.

“Kaikkien jääkiekon MM-kisaotteluiden lisäksi haluamme tarjota intohimoisille jääkiekon ystäville runsaasti kiinnostavaa katsottavaa, jolla voi virittyä kiekkokevään huipennukseen. Jukka Jalonen ja Erkka Westerlund puhuvat todella avoimesti maajoukkueen menestyshetkistä, pettymyksistä, ilmiöistä, paineista ja puheenaiheista. Luvassa on syvällisiä pohdintoja, mielenkiintoisia näkökulmia ja kylmiä väreitä”, lupaa Viaplayn urheilupäällikkö Jussi Ranta.

Jaksokuvaukset:

Jakso 1: Jalonen & Westerlund: Ilmaveivi
Mikael Granlundin ilmaveivi MM-kisoissa 2011 oli ilmiömäinen suoritus. Siitä alkoi uskallus suomalaisessa jääkiekossa.

Jakso 2: Suomi–Ruotsi 5-6
MM-kisoissa 2003 tapahtui järkyttäviä suomalaisen jääkiekon näkökulmasta. Kotikisojen karmaiseva tappio Ruotsille jätti mietittävää tuleville valmentajille.

Jakso 3: Ryhmähenki
Kisajoukkueen kokoaminen on tarkkaa hommaa. Mukaan ei voi ottaa ketä tahansa. 

Jakso 4: Joukkue haltuun
Valmentajilla on omat tapansa napata joukkue näppeihinsä.

Jakso 5: Media
Suomen maajoukkueella on paljon paineita kultajahdissa. Yksi isoimmista paineita luovista tahoista on media, jonka Muppet-show pyörii kisojen aikana valmentajien ympärillä kiivaana.

Jakso 6: Ykkösveskari
Maajoukkueen ykkösmaalivahdin valinta herättää joka kevät keskustelua, mikäli mukaan ei saada NHL:stä itsestäänselvää tähtimolaria.

Jakso 7: Hyvä ja huono alku
Kisojen alussa opitaan, eikä huono alku peleille ole lainkaan kehnompi vaihtoehto valmentajan näkökulmasta.

Jakso 8: NHL-vahvistukset
Kansa janoaa tähtipelaajia NHL:stä. Kesken kisojenkin mukaan saattaa tupsahtaa NHL-pelureita, mikä luo valmentajalle haasteen kokoonpanon sommittelussa.

Jakso 9: Ihannepelaaja
Tällaisen pelaajan menestysvalmentajat haluaisivat joukkueeseensa.

Jakso 10: Johtava pelaaja
Kapteenistolla ja johtavilla pelaajilla on iso rooli paitsi pelillisesti, myös joukkuehengen luomisessa.

Jakso 11: Puolivälierät
Menestys MM-kisoissa mitataan usein puolivälierämenestyksellä. Tappiolla kotiin, voitolla mitalipeleihin ja mestaruusjahtiin.

Jakso 12: MM-finaaliin valmistautuminen
Finaaleita on nähty ja koettu, sekä hyvässä että pahassa.

Jakso 13: Mieleenpainuvinta
Maajoukkueesta päävalmentajalle suurimpana muistona ei suinkaan jää voitot ja pettymykset.

Juttusarja on nyt katsottavissa Viaplay-palvelussa. Jaksoja nähdään jääkiekon MM-kisojen aikaan myös Viaplayn kiekkostudioissa, joissa aihetta laajennetaan studion asiantuntijoiden kokemuksilla sekä mielipiteillä.

 

Lisätietoja:

Erika Miramo, Head of Marketing & PR, Viaplay Group Finland
erika.miramo@viaplaygroup.com

 

Tuoreimmat uutiset