Rajoja rikkovat urheilupodcastit tavoittavat ennätysyleisöjä

1 kesäkuuta 2023 - Viimeksi päivitetty 30 marraskuuta 2023

Urheiluun liittyvät podcastit mielletään helposti hard core –fanien sisällöiksi, joissa keskitytään tilastoihin ja nippelitietoon. Jalansijaa ottamassa ovat kuitenkin enenevissä määrin helpommin lähestyttävät podcastit, joissa keskitytään urheilun ympärillä oleviin ilmiöihin, siinä missä itse lajeihinkin. Nämä sisällöt palvelevat sekä “lajiniilojen” kuin muunkin kuuntelijakunnan tarpeita ja viihdyttävät massoja yli lajirajojen. Viaplayn urheilupodcastit iskevät juuri tähän tarpeeseen.  

Yksi Suomen mittakaavassa uraauurtavista jääkiekkopodcasteista “Kimanttia” on juuri sellainen. Viaplayn NHL-selostajan Antti Mäkisen ideasta lähtenyt “Kimanttia” on onnistunut murtamaan rajoja ja saavuttanut ennätysyleisön. Yhdessä juontajaparinsa Stanley Cup –voittaja Kimmo Timosen kanssa luotsaama podcast on noussut Podplayn tavoittavimmaksi podcastiksi ja keikkuu myös Spotifyin kuunnelluimpien podcastien listalla viikosta toiseen. Suomen NHL-äänen ja tarttuvasta naurustaan itselleen tavaramerkin tehneestä Savon-kultakurkusta on tullut rakastettu kaksikko, jonka jutustelun pariin palaavat vakiokuuntelijat viikosta toiseen ja joka kerää uusia kuuntelijoita vuosi vuoden jälkeen.  

”Kimanttia perusajatus on varsin yksinkertainen. Kaksi kaverusta soittaa puhelun peleistä ja elämän käännöksistä, mutta se meneekin nauhalle. Ehkä tärkeintä Kimanttia-podcastissa on kuitenkin se, että meidän nauhoitussessiomme on joka kerta yksi viikon kohokohdista. Meillä on hauskaa yhdessä ja toivomme ja uskomme sen kuuluvan myös lähetyksistä. Meille on iso kunnia, että olemme saaneet huippuihmisiä vieraaksemme meidän podcastiimme. Kimanttia on hyvän mielen ohjelma, ja sellaisena haluamme sen pitää myös jatkossa”, lupaa Antti Mäkinen.  

“Kimanttia-podcast on loistava esimerkki sisällöstä, joka on vuosien pitkäjänteisellä työllä kehittynyt ilmiöksi, ja matkan varrella voittanut puolelleen merkittävän kokoisen, uskollisen yleisön. Podcastia on tehty Bauer Median ja Viaplayn yhteistyönä vuodesta 2018, joten Kimanttia on ollut tienraivaajana liikkeellä jo silloin, kun podcastit olivat suurimmalle osalle suomalaisista verrattain tuntematon mediamuoto. Sopiva sekoitus viiltävää urheiluanalyysiä ja ulkojääkiekollisia aiheita pitää niin lajiniilot kuin sunnuntaipenkkiurheilijatkin koukussa jaksosta toiseen!” sanoo Elsa Kalervo, Digital Audio Manager, Bauer Medialta. 

Samaa intohimoa laajemmalla lajikirjolla tuo kuulijoille Viaplayn “Prime time –urheilun ilmiöitä” podcast. Katariina Kivirannan ja Aino Jolkkosen luotsaamassa podcastissa tutustutaan mielenkiintoisen vieraiden kautta urheiluun alana ja saadaan vastauksia urheilumaailmaa puhuttaviin käänteisiin. Vieraina ensimmäisellä kaudella kuultiin mm. Heikki Kovalaista, urheilun sometähtiä Joona Puhakkaa ja Roope Rannistoa, HIFK:n kaupallista johtajaa Ilkka Kortesluomaa sekä pohdittiin urheilu-uran jälkeistä elämää Antti-Jussi Niemen kanssa.  

Yksi kakkoskauden tärkeistä teemoista on urheilijoiden mielenterveys ja sen esiin nostaminen. Ammattijalkapalloilija ja Olympiakomitean urheilijajäsen Katarina Naumanen on tullut rohkeasti ulos oman urakertomuksensa kanssa. Jalkapallon kansainvälisen pelaajayhdistyksen FIFPROn tutkimuksessa ja kyselyssä 20-35% pelaajista kokee pelaajauran aikana masennus- tai ahdistusoireita, se on aivan valtavan suuri määrä urheilijoita. Naumanen raottaa omasta näkökulmastaan tämänhetkistä tilannetta ja sitä, mitä esimerkiksi seurat ja jalkapalloliitto tekevät asian eteen. 

“On mahtavaa päästä jälleen sukeltamaan mielenkiintoisten tarinoiden äärelle, kun ääneen päästetään niin nykyisiä kuin entisiä ammattiurheilijoita sekä muista yhteyksistä tuttuja urheiluvaikuttajia. Meillä Ainon kanssa on satoja kysymyksiä erilaisiin urheiluteemoihin liittyen ja haluamme tarjota vastauksia myös muille, jotka saattavat pohtia samoja asioita”, Katariina Kiviranta lupaa alkaneesta kaudesta.  

F1:n maailman kulissien taakse sukeltava Hanaa! on Joonas Kuisman ja Janne Oivion keskusteluohjelma, jossa vierailevat taajan myös Viaplayn asiantuntijat. Idea syntyi toimittajien kasvaneesta innostuksesta kuninkuusluokkaa kohtaan. 

”Into on vain kasvanut ohjelman edetessä. Keskustelevuus on minkä tahansa hyvän ohjelman selkäranka. Haluamme päästää kuulijan ikään kuin sivukorvalla mukaan innokkaaseen kahvipöytäkeskusteluun. Olemme molemmat Joonaksen kanssa myös omanlaisella tutkimusmatkallamme Formula 1:n maailmaan. Koska kummallakaan meistä ei ole kokemusta Monacon katuradan kiertämisestä 200 kilometrin tuntivauhtia, on ollut myös tärkeää saada vieraita ja asiantuntijoita mukaan ohjelmaan. Erityisesti Mervi Kallio on ollut kultaakin kalliimpi rupattelukaveri ja opettaja meille. Hän antaa mahdollisuuden päästä syvälle siihen työhön, jolla kaikki ne tv:ssä nähtävät insertit tuotetaan ja mitä maailman ympäri F1:n perässä reissaaminen vaatii”, kertoo Janne Oivio. 

Hanaa! podcast aloitti F1-kauden 2022 alussa ja on kasvattanut yleisöään tasaisesti puolentoista vuoden aikana.   

Viaplay tarjoaa lisäksi jalkapalloaiheisia podcasteja kuten Supersubs-kaksikko Ville Kuusisen ja Riku Auvisen Valioliiga-viikko podcastin, joka perkaa joka keskiviikko kaiken, mitä maailman kovatasoisin jalkapallosarjan Valioliigan viheriöillä ja kulisseissa tapahtuu. Jalkapallomaailman ilmiöihin pureutuvat myös Bundes-Luke -podcast, jossa Leverkusenin ja Huuhkajien ykkösmaalivahti Lukas Hradecky käy säännöllisesti läpi sarjan eri käänteitä, mutta myös laajoja näkemyksiään jalkapallosta niin urheiluna kuin ilmiönä sekä Week of Football – podcast, joka seuraa viikoittain mm. Valioliigasta, Bundesliigasta, Eurooppa Liigasta sekä Konferenssi Liigasta.  

“Parasta Kimanttia-podcastissa on sen tapa tuoda NHL ja jääkiekko kokonaisuudessaan ison harppauksen lähemmäs kuuntelijoita. Vaihtuvat vieraat Teemu Selänteestä Artturi Wiskariin ja Jukka Jalosesta Rane Raitsikkaan kertovat ennen kuulemattomia tarinoita ja jakavat rakkauttaan lajiin niin tarttuvasti, että sitä pakostikin huomaa vilkuilevansa NHL-otsikoita seuraavan aamun lehdestä. Prime time –podcast puolestaan tarttuu urheilun ilmiöihin lajista riippumatta ja valottaa mm. miten urheilijan mieli toimii, mitä vaatii pärjätä niin urheilukentillä kuin kaupallisellakin sektorilla ja minkälaista tasapainottelua urheilun ja viihteen yhdistäminen on. Samanlainen monipuolisuus, uteliaisuus ja intohimo käsiteltäviin aiheisiin toistuu kaikissa muissakin podcasteissamme. Kaikki tämä on loistavaa lisäarvoa urheilun suurkuluttajille ja täydentää kattavaa liveurheilutarjontaamme, mutta ehkä vieläpä tärkeämpänä on oivallinen tapa kiinnostua myös uusista lajeista”, kuvailee Viaplayn podcasteja Viaplay Groupin markkinointi- ja viestintäjohtaja Erika Miramo

Kimanttia-podcast ilmestyy aina torstaiaamuisin ja kausi jatkuu tänä vuonna Stanley Cup finaaleissakin, mistä nauhoitukset tehdään paikan päältä Yhdysvalloista. Prime time – urheilun ilmiöitä puolestaan ilmestyy keskiviikkoisin. Molemmat podcastit ovat kuunneltavissa mm. Podplay ja Spotify-palveluissa. Hanaa! Podcastin jaksot ovat kuunneltavissa mm. Spotifysta, iTunesista ja Suplasta. Tuore jakso ilmestyy läpi F1-kauden maanantaisin. Kaikki kolme jalkapalloaiheista podcastia ovat kuunneltavissa Suplassa.  

 

Lisätietoja: 

Erika Miramo, Head of Marketing & PR, Viaplay Group 
erika.miramo@viaplaygroup.com 

 

 

Tuoreimmat uutiset